Saturday, 27 May 2017

  FUNGAL DISEASES & THEIR CAUSATIVE ORGANISMS


WHITE RUST OF MUSTARD & CRUCIFERS :     Albugo candida        (CLASS : Oomycetes ) 

BLIGHT OF CRUCIFERS                                    :    Alternaria brassicae (CLASS : Deutromycetes)

CLUB ROOT OF CRUCIFERS                            :    Plasmodiaphoria brassicae   (Deutromycetes)

DOWNY MILDEW OF CRUCIFERS                  :   Peronospora parasitica          (Oomycetes)

STEM OR FOOT ROT OF PAPAYA                    :   Pythium aphanidermatum       (Oomycetes)

RHIZOME & ROOT ROT OF TURMERIC       :   Pythium aphadermatum         (Oomycetes)

LEAF SPOT OF TURMERIC                               :   Taphrina maculans                 (Ascomycetes)

LEAF RUST OF COFFEE                                     :   Hemileia vastatrix                 (Basidiomycetes)

STEM RUST OF WHEAT                                      :  Puccinia graminis tritici        (Basidiomycetes)

YELLOW RUST OF WHEAT                               :  Puccinia striiformis               (Basidiomycetes)

LOOSE SMUT OF WHEAT                                  :  Ustilago nuda                        (Basidiomycetes)
 
LOOSE SMUT OF BARLEY                                :  Ustilago nuda                        (Basidiomycetes)

COVERED SMUT OF OAT                                  :  Ustilago kolleri                      (Basidiomycetes)

RUST OF MAIZE                                                   :  Puccinia sorghi                     (Basidiomycetes)

WILT OF BANANA                                                :  Fusarium cubense

WILT OF FLAX                                                      :  Fusarium lini

WILT OF GRAM                                                    :  Fusarium ortaceros

WILT OF ARHAR & PIGEON PEA                    :  Fusarium odum

RED ROT OF SUGARCANE                                : Colletotrichum  falcatum      (Deutromycetes)
 



No comments:

Post a Comment